top of page
  • Foto van schrijverSimone van Breda

Samen voor een humaner drugsbeleid: Onderteken het Drug Policy Manifesto 2024

Vlak voor de Parlementsverkiezingen op 6 juni dit jaar, is er gisteren het Drugbeleidsmanifest gelanceerd. Dit manifest, ondertekend door diverse Europese maatschappelijke organisaties, roept op tot een drastische heroverweging van het huidige drugsbeleid. Het manifest pleit voor een einde aan de zogenaamde War on Drugs en streeft naar een benadering die gericht is op preventie, behandeling en harm reduction. Het hoofddoel? Het beschermen van de volksgezondheid en het verminderen van de macht van georganiseerde misdaad. Opvallend is dat het manifest geen specifieke vermelding maakt van cannabis. Als voorstander van een rechtvaardiger drugsbeleid in Europa, omarm ik volledig het Drug Policy Manifesto voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2024. De huidige koers heeft gefaald in het beschermen van onze gemeenschappen en het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van onze burgers. Het is van belang dat we een koerswijziging realiseren, en dit manifest biedt een duidelijke visie voor een krachtiger en humaner drugsbeleid in Europa.

Het is geen geheim dat drugsgebruik in Europa alarmerende niveaus heeft bereikt, en de opkomst van nieuwe psychoactieve stoffen vormt een groeiende bedreiging. De tijd is aangebroken om afstand te nemen van het falende beleid van de War on drugs; dit heeft ons niet alleen niet beschermd tegen georganiseerde misdaad, maar heeft ook geleid tot stigmatisering en marginalisatie van mensen die drugs gebruiken.


Het manifest roept op tot verhoogde investeringen in gezondheids- en sociale zorg, het stoppen van "het War on Drugs beleid", het waarborgen van deelname van de burgermaatschappij en de gemeenschap, en het verkennen van innovatieve benaderingen, inclusief verantwoorde regulering van drugs zoals cannabis. Ik sta volledig achter deze oproep. Het is hoog tijd dat we ons richten op preventie, behandeling en harmreduction, in plaats van te blijven vertrouwen op een repressieve aanpak die keer op keer heeft gefaald. We moeten de prioriteit verleggen van wetshandhaving naar gezondheidszorg en de ondersteuning van diensten die mensen die drugs gebruiken, ondersteunen en niet bestraffen.


Het is tijd om te stoppen met het verspillen van miljarden aan beleid dat niet werkt en in plaats daarvan te investeren in benaderingen die gebaseerd zijn op bewijs, inclusie en mensenrechten. We moeten stigmatisering en marginalisatie vervangen door interventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van alle burgers. Ik pleit voor druggerelateerde beleidsmaatregelen die effectiviteit prioriteren in het leveren van volksgezondheid, mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling. De legale regulering van drugs kan mogelijkheden bieden voor educatie en veiligere consumptiepraktijken, waardoor de volksgezondheid wordt bevorderd en schade wordt verminderd. Het doel zou moeten zijn om drugbeleid te ontwikkelen dat gebaseerd is op bewijs, empathie en effectiviteit.


De ondertekenaars hopen dat politieke partijen en kandidaten tijdens de komende verkiezingscampagne hun steun zullen uitspreken voor deze meer humane en effectieve benadering van drugs. In Nederland hebben diverse organisaties het manifest ondertekend, waaronder de Belangenvereniging Druggebruikers MDHG, Mainline, Legalize NL, LEAP NL, De Regenboog Groep, Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en Harm Reduction Network/Trimbos Institute.


Het Drugbeleidsmanifest is een krachtig pleidooi voor een meer verlichte en effectieve aanpak van drugs, gebaseerd op wetenschap, gezondheid en mensenrechten. Het is nu aan de politieke leiders om hier gehoor aan te geven en een betere toekomst te creëren voor alle Europeanen.


Ik vraag alle Europese burgers, organisaties en politici op om dit manifest te onderschrijven en zich in te zetten voor een beter drugsbeleid in Europa. Samen kunnen we een verschil maken.


41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page